Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
01.01.2022
Akční nabídka: Lopata nebo prkénko zdarma
Novoroční akce je obzvláště vypečená. Rozdáváme dárky ke dvěma našim nejoblíbenějším sadám: IGNIS BASIS+ a IGNIS CIRCUM. Akce platí od 1. 1. 20... číst celé
01.12.2021
Nové dárkové poukazy
Pec IGNIS je skvělým dárkem. Ať už k Vánocům, k narozeninám, k výročí nebo třeba k odchodu do důchodu. Ale co si budeme povídat, taková 300 kilová pec... číst celé
16.04.2021
Ošatky na chléb z přírodního pedigu
V čem necháváte kynout těsto na domácí chléb? Vyzkoušejte naše ošatky z přírodního pedigu. Skvěle si rozumí s kváskovým i kvasnicovým těstem a dají va... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Blog
10.12.2021 Recepty
Celozrnná kvásková vánočka
Kvásková vánočka nádherně provoní váš byt Vánocemi. Pojďte si ji upéct podle našeho receptu z celozrnné špaldové mouky. Oprašte tradici našich babiček... číst celé
30.11.2021 Pece Ignis
Pec Ignis na Vánoční výstavě v Betlémské kapli
Na vánoční výstavu s názvem "Jak se co dělávalo" neodmyslitelně patří pec na chleba. Hrdě se hlásíme k tomu, že na výstavě v Betlémské kapli můžete vi... číst celé
16.11.2021 Recepty
Recept: Mrkvánky s povidly
Máte chuť na něco sladkého? Upečte si v peci Ignis vynikající lehké taštičky z mrkvového těsta plněné povidly. Úplně se rozplývají na jazyku. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Recepty
  4. Celozrnná kvásková vánočka
10.12.2021
Recepty

Celozrnná kvásková vánočka

Máte doma žitný kvásek? Krmíte ho, pečujete o něj a on vám za to dobře slouží?

Už jste možná přišli na to, že z kvásku nemusíte péct jen vynikající chléb, ale tak spoustu jiných dobrot. V podstatě jím můžete nahradit droždí v jakémkoliv receptu.

Pojďte si tedy upéct výbornou kváskovou vánočku z celozrnné špaldové mouky.

 

 

Rozkvas:

150 g celozrnné špaldové mouky

150 g vody

40 g dobře krmeného žitného kvasu

Necháme kvasit 12 hodin.

 

Těsto:

350 g celozrnné špaldové mouky (může být napůl celozrnná a napůl bílá)

50 ml mléka

120 g rozpuštěného másla

2 vejce

140 g cukru (nejlépe třtinového)

1 lžička vanilkového extraktu

100 g rozinek (pokud máte rádi, můžete přes noc namočit v rumu)

50 g oloupaných mandlí pokrájených na kousky

sůl

 

Závěrečné úpravy:

1 vejce na potření

50 g plátkových mandlí na posypání

 

Těsto společně s rozkvasem důkladně uhněteme a necháme kynout 4 hodiny.

Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na šest stejných dílů a upleteme z něj vánočku.

Upletenou vánočku potřeme rozšlehným vejcem a posypeme mandlemi.

Pečeme na 180 stupňů cca 40 - 45 min. 

 

Dobrou chuť!

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli